đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Töm dina inkorgar

| | | | | LĂ€stid: 3 minuter (3005 tecken)

StĂ€ll dĂ€rför samma frĂ„ga – “Vad Ă€r det hĂ€r?” – oavsett i vilken inkorg nĂ„got dyker upp. SkrĂ€p slĂ€nger du. Referensmaterial sparar du i rĂ€tt mapp pĂ„ datorns hĂ„rddisk. Enkla frĂ„gor fĂ„r snabba svar. Bokningar Ă„ker direkt in i kalendern. Och alla uppgifter du ska göra, dem skriver du upp pĂ„ din att-göra-lista.

Inkorgar ska tömmas.

Efter första Workhack skrev jag att ordning och reda betalar sig. Den texten var ur ett helikopterperspektiv, om hur att-göra-listor ökar kÀnslan av kontroll och dÀrmed minskar kÀnslan av stress.

I mÄndags var det dags för ett nytt Workhack. Och i pauserna hade jag flera diskussioner om varför Inbox Zero, att strÀva efter en tom inkorg i e-posten, Àr en bra idé.

SkÀlet Àr Äterigen en ökad kontroll och minskad stress. Men det viktiga Àr inte nollan i inkorgen. Det viktiga Àr hur man har kommit dit. Annars hade vÀgen dit varit tvÄ tangentbordskombinationer kort: Markera allt följt av Radera.

NÄgon ökad kÀnsla av kontroll och minskad kÀnsla av stress hade det inte blivit.

E-posten Àr inte platsen för att-göra-listan #

VÀgen dit Àr istÀllet kantad av en frÄga som stÀlls om och om igen, och svaret ett av ett fÄtal alternativ.

“Vad Ă€r det hĂ€r?” Är det skrĂ€p, slĂ€ng. Är det en enkel frĂ„ga, svara. Är den en uppgift, skriv upp pĂ„ din lista. Är det en mötesbokning, lĂ€gg in den kalendern. Är det referensmaterial du kan behöva i framtiden, spara det pĂ„ rĂ€tt stĂ€lle.

Men varför kan inte inkorgen fĂ„ ta rollen som att-göra-lista? Om skrĂ€pet slĂ€ngs, de enkla frĂ„gorna fĂ„r ett svar, kalenderbokningarna Ă€r gjorda och referensmaterialet sparat – dĂ„ Ă€r det ju bara uppgifterna som ligger kvar i inkorgen. Det mĂ„ste vĂ€l Ă€ndĂ„ vara okej?

Hur gör du med den fysiska brevlÄdan? #

Jag har fortfarande inte trÀffat nÄgon som nöjer sig med att titta i brevlÄdan för att se vad det kommit för post, och sedan stÀnger den utan att plocka med sig tidningar, brev och reklam in. Det blir vÀldigt ineffektivt att behöva ta pÄ sig skorna och gÄ ut och hÀmta rÀkningarna i slutet av mÄnaden eller för att stÀmma av nÀr det dÀr bröllopet egentligen var.

Kanske skulle det fungera i nÄgra dagar. Medan det fortfarande gÄr att hÄlla i huvudet vad det Àr som ligger i brevlÄdan. Men sÄ snart det inte Àr möjligt ÄterstÄr bara att ta Äterkommande promenader till brevlÄdan. Inte bara för att kolla vad brevbÀraren haft med sig idag, utan ocksÄ för att pÄminna sig om vad som redan ligger dÀr.

E-posten Àr inte din enda inkorg #

Ett av argumenten för att ha en att-göra-lista Àr att det inte Àr möjligt att ha allt som ska göras i huvudet. Det mÄste skrivas ned, annars glöms det bort.

En att-göra-lista tar alltsÄ inte bort kravet pÄ Äterkommande snabbkollar av vad det Àr som ska göras.

DÀremot ser en samlad att-göra-lista till att du bara har ett stÀlle att titta pÄ.

“E-posten Ă€r en att-göra-lista som andra fyller pĂ„â€ har nĂ„gon sagt. Det stĂ€mmer och Ă€r sannolikt bĂ„de en anledning till att e-posten upplevs som stressande och att det Ă€r lockande att lĂ„ta den agera att-göra-lista.

Men problemet Àr att den aldrig Àr den enda att-göra-listan. Vissa uppgifter kommer du pÄ sjÀlv, andra ber din partner dig att göra. Du fÄr ett projekt att leda frÄn chefen, och frÄn skolan en lapp om en matsÀck som ska ordnas till friluftsdagen i nÀsta vecka.

Allt detta representerar inkorgar, precis som e-posten. Din egen hjÀrna Àr i det hÀr fallet en inkorg, samtal med andra mÀnniskor Àr det, högen med lappar frÄn skolan Àr det definitivt.

Om alla dessa inkorgar ocksÄ fÄr agera att-göra-lista, dÄ Àr stressen plötsligt inte lÄngt borta. Det Àr inte lÀngre möjligt att fÄ en samlad överblick över vad det Àr du behöver göra.

MÄnga inkorgar, samma frÄga, en lista #

StĂ€ll dĂ€rför samma frĂ„ga – “Vad Ă€r det hĂ€r?” – oavsett i vilken inkorg nĂ„got dyker upp. SkrĂ€p slĂ€nger du. Referensmaterial sparar du i rĂ€tt mapp pĂ„ datorns hĂ„rddisk. Enkla frĂ„gor fĂ„r snabba svar. Bokningar Ă„ker direkt in i kalendern.

Och alla uppgifter du ska göra, dem skriver du upp pÄ din att-göra-lista.